Hoppa till innehåll
Kvalitetssäkring

QA software engineer – rollen för dig som älskar detaljer och kvalitet

Jonas Avemo har arbetat som QA software engineer sedan 2014, och jobbar med det som många andra bara drömmer om – att få spela datorspel som Assasins Creed och Far Cry på arbetstid. Här ger han en insyn i yrket och går djupare in på vad som krävs för att jobba som QA software engineer.

En man sitter med hörlurar vid ett skrivbord med två bildskärmar varav en är en panoramaskärm.

Vad gör en QA software engineer?

En QA software engineer arbetar i utvecklingsteam och har fokus på produktens kvalité. Det innebär (för det mesta) att en QA software engineer har lite extra ansvar för test. Och med test menar jag planering av manuella tester innan releaser, kontinuerlig testning under utveckling samt automatiserade tester i olika former. Ofta blir man lite av en expert på produkten man jobbar med eftersom man använder den så mycket. Detta leder till att man blir lite av en "spindel i nätet" när det gäller att veta vem som kan vad om produkten, då man stöter på många olika delar av den.

Vad krävs för att jobba med kvalitetssäkring?

Att ha ett generellt teknikintresse, en nyfikenhet och en förståelse för hur saker och ting fungerar är bra egenskaper. De flesta jag har stött på har fått jobb genom att gå en ingenjörsutbildning eller pluggat på yrkeshögskola, med inriktning mjukvarutest. Sedan är det bra om man är duktig på att ha sönder saker!

Vem borde jobba som QA software engineer?

Om du är en person som letar efter plot holes i en story eller saker som inte riktigt stämmer överens när du tittar på film. Då kan rollen som QA software engineer vara något för dig. Du gillar detaljer och känner dig extra nöjd när allt stämmer överens hela vägen. Du är förmodligen bra på att felsöka saker och laga mojänger som gått sönder. Inte sällan har QA software engineers en förkärlek för att plocka isär prylar som slutat fungera, för att undersöka vad som gått fel. För dig är det viktigt att förstå helheten och hur allt fungerar hela vägen.

Jag tror att de olika rollerna i utvecklingsteam kommer flyta ihop mer och mer i framtiden.
- Jonas Avemo, QA software engineer på Zington

Hur såg din väg ut till att bli en QA software engineer?

Jag läste civilingenjör i teknisk fysik på KTH, med masterinriktning tillämpad matematik. Som exjobb var jag på ett mjukvaruutvecklingsföretag och trivdes så bra att jag fick jobb som QA software engineer hos dem.

Hur ser du på framtiden för QA?

Det ser ljust ut. Det är generellt sett stor brist på folk som jobbar med mjukvaruutveckling. Inte minst i Stockholm som ibland kallas Europas Silicon Valley. Fler företag börjar inse fördelarna med automatiserad testning och alla bra saker som följer med. QA börjar dessutom närma sig utvecklings-området mer och mer, och redan nu kan man se många som söker just utvecklare med kompetens inom test, eller testare med kompetens inom programmering. Jag tror att de olika rollerna i utvecklingsteam kommer flyta ihop mer och mer i framtiden.  

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

Jag börjar dagen med att kolla om det finns uppgifter som är redo att testas. Om det finns börjar jag med att försöka testa av det samt andra saker som kan vara berörda av kodändringen. Jag försöker även förstöra det som kodändringen berör på lite olika sätt (det kan vara genom att läsa koden/prata med utvecklaren som gjort ändringen för att ta reda på vilka delar som berörs och ge idéer på vad man kan försöka förstöra).

Efter detta går jag igenom uppgifter som behöver göras. Det kan exempelvis vara att skriva ett automatiskt test, göra en testplan för en release eller ta på mig en utvecklingsuppgift. Generellt sett sysslar jag med många olika saker. Ibland testar jag en eye tracking-implementation i ett aaa-spel inför release så att den har rätt känsla och användarupplevelse (ja, jag får sitta och spela datorspel på arbetstid). Andra dagar skriver jag automatiserade test för programvara som används vid cancerbehandling. Då säkerställer jag att programvaran gör det som den är tänkt att göra och att den inte gör något tokigt (vilket skulle kunna få katastrofala konsekvenser om exempelvis patienter får fel behandlingar).

En man sitter med hörlurar vid ett skrivbord med två bildskärmar varav en är en panoramaskärm.

Spela datorspel på jobbtid? Berätta mer!

I min roll som QA software engineer har jag bland annat fått testa datorspel ur Far Cry- och Assassins creed-serien. Jag arbetar med att försöka hitta scenarion i spelen när någonting beter sig fel eller på ett sätt som känns konstigt för användaren. Jag försöker göra saker i spelet på många olika sätt och med lite udda kombinationer som man kanske inte tänkt på. Det är ett ganska repetitivt och medvetet arbete, då man hela tiden måste ha ett kvalitetstänk i bakhuvudet.

När har du särskilt roligt på jobbet?

Jag trivs som bäst när jag får koda. Helst ska det vara något test som ska automatiseras eller handla om en renodlad utvecklingsuppgift. Jag gillar att utmanas och lösa logiska problem, och därför är kodning en bra match för mig!

Hur utvecklas man inom området?

Jag tror att det är viktigt att hitta de delar som man själv tycker är roliga att jobba med. Det kan exempelvis handla om att koda och arbeta tekniskt. Men det kan även handla om att arbeta med testledning och ta sig an strategiska typer av jobb.

När man har bestämt sig för i vilket riktning man vill utvecklas är det bara att köra på och försöka ta på sig uppgifter som är mer åt det hållet. Var inte rädd för att fråga någon annan om hjälp och kanske göra en uppgift som ligger utanför det du känner dig bekväm med. Du kanske kan få hjälp av en expert inom det området (som utvecklare, scrum master och produktägare etc).

Har du tips för den som vill lära sig mer?

Mitt bästa tips är att gå olika kurser. Det kan vara fysiska eller digitala. Zington anordnar ett par kurser inom ämnet. Annars finns det mycket online nuförtiden. Kolla pluralsight och andra, liknande plattformar. Jag brukar även lära mig mycket av att bara sätta igång med att göra något själv. Att gå utanför min komfortzon och göra ett helt projekt själv. Det är ett bra sätt att lära sig alla delar i mjukvaruutveckling.

Hur får man jobb inom QA?

Om man vill komma igång snabbt kan det vara bra att gå ett program på en yrkeshögskola. Annars så skulle jag verkligen rekommendera att gå en ingenjörsutbildning. Det har hjälpt mig mycket. Se till att lära dig programmering. Gärna lite olika typer av språk.

Våra karriärmöjligheter

Möt fler av våra kollegor

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och ta del av eventinbjudningar, nyheter och insikter om den senaste tekniken och trenderna på marknaden.

Tack & kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!