Från HTML-pionjär till headless-expert: Möt frontend-utvecklaren Patrik Vuorela
Patrik Vuorela, senior frontend utvecklare på Zington vars karriär sträcker sig från HTML’s begynnelse till dagens avancerade e-handelslösningar. Här delar han med sig av sitt senaste uppdrag hos en svensk klädjätte, där Adobe Experience Manager stod i centrum för övergången från headful till headless – ett projekt som syftade till att stärka både affärsnytta och konkurrenskraft.
Hej Patrik! Hur hjälper du som frontend-utvecklare företag?
Jag hjälper våra kunder med allt från att ta fram arkitektur för frontend-kod vilket i korthet handlar om att sätta upp en struktur för hur kodstandarden ska se ut. Men också tillgänglighetsanpassning av hemsidor och appar enligt WCAG riktlinjer, datadriven A/B-testutveckling och en del UI/UX-design. Nu senast har jag jobbat en del med större e-handelsplattformar och headless integrationer mot Adobe Experience Manager.
Berätta om ett av dina senaste uppdrag
Hos en stor klädjätte, som använder Adobe Experience Manager (AEM) för innehåll på webb och e-handel, ingick jag i ett produktteam med ansvar för e-handelns specifika funktioner. Ett av uppdragen syftade till att modernisera tekniken för att stärka konkurrenskraften, öka kapaciteten och förbättra användarupplevelsen genom en mer flexibel och skalbar lösning. Tekniken uppdaterades från Vanilla JavaScript till React-komponenter i TypeScript. I linje med tillgänglighetsdirektivet som träder i kraft 2025 säkerställde vi även att allt validerades mot WCAG.
Kunden hade ursprungligen en headful-lösning, där frontend och backend var beroende av varandra, vilket ledde till utvecklingsflaskhalsar som begränsade releasen av nya funktioner till en gång i månaden istället för det önskade målet på två gånger i veckan. Man behövde även en smidigare lösning för att hantera stora produktkataloger och kampanjer i takt med att deras e-handel växte.
Vi övergick till en Next.js headless-lösning där AEM och frontend är separerade och kommunicerar via API. Denna lösning gör så att utvecklare, designers och skribenter kan arbeta parallellt och mer självständigt.
Vi införde också CI/CD-planer (Continuous Integration/Continuous Delivery), vilket innebär att vi byggde ett system för automatiserade tester och lanseringar. På så sätt kunde vi snabbt testa och publicera nya funktioner, utan att påverka andra delar av projektet.
Min roll inkluderade även att utveckla frontend-strukturen för innehållskomponenter som redaktionsteamet enkelt kunde använda för att skapa innehåll. Jag satte även upp A/B-tester i Optimzely som jämförde olika versioner av webbsidan för att optimera användarupplevelsen och säkerställa att varje förändring gjorde skillnad för kunderna.
I ett annat projekt hos samma kund säkerställde vi att lösningen för innehållsproduktion som vi skapat kunde återanvändas för flera av deras varumärken. Genom att skapa en så kallad white label-version med anpassade layouter och design möjliggjorde vi en smidig övergång mellan olika varumärken och effektiv återanvändning av komponenter.
Genom att ta in extern kompetens får kunden nya perspektiv och tillgång till strukturerade arbetssätt som bidrar till att snabbt identifiera mognadsgrad och som i detta fall utveckla effektiva A/B-tester.
Vad gjorde du innan du kom till Zington och hur hamnade du i konsultvärlden?
Min resa inom webbutveckling började redan när HTML såg dagens ljus och har sedan utvecklatsfrån att bygga hemsidor till småföretag till att utveckla användargränssnitt och tillgänglighetsanpassa webbar för kommuner. Jag har också varit involverad i att utveckla och utforma CMS-verktyg samt arbetat med användargränssnitt och, långt innan UX ens var ett begrepp, fokuserat på användarupplevelse.
Steget in i konsultvärlden var ett aktivt val eftersom jag tidigt märkte att jag brinner extra mycket för att analysera och effektivisera processer och arbetssätt så att systemen vi utvecklar ger verklig affärsnytta för både kunden och slutanvändaren.
Vad är det bästa med att vara frontend-utvecklare och konsult?
Det mest givande med att vara konsult är möjligheten att ständigt möta nya utmaningar och utvecklas genom att arbeta med olika företag och team. Att få bidra med min expertis samtidigt som jag lär mig av nya branscher och organisationer är både inspirerande och motiverande.
Jag drivs av att kunna bidra med mer än bara tekniska lösningar – jag strävar efter att förbättra arbetssätt och ser helheten i varje projekt, vilket ofta öppnar upp för förbättringsområden som skapar värde i flera led.
Vilka råd skulle du ge till någon som vill lyckas som konsult?
Jag anser att det inte bara handlar om att vara expert inom sitt område för att lyckas som konsult – minst lika viktigt är förmågan att snabbt anpassa sig till nya miljöer och team. Att kunna känna in företagskultur och stämning, att lyssna på kollegors och kunders behov och förmågan att passa in i olika sammanhang gör stor skillnad.
Hur kom det sig att du valde Zington?
En gammal kollega tipsade mig om Zington och redan på intervjun fick jag en varm känsla av att här finns både hjärta och professionalism. Jag märkte direkt att Zingtons företagskultur verkligen bygger på att vara nära och personlig, både med kunder och kollegor. Det skapar en genuin och inspirerande arbetsmiljö som verkligen tilltalade mig.
Vad händer nu, vad är nästa steg i din Zington Journey?
Nästa steg för mig är att fördjupa mig inom AEM och utnyttja plattformens smarta verktyg för att skapa snabbare och mer kostnadseffektiva lösningar. Just nu håller jag också på att ta certifieringar inom AEM, vilket känns särskilt passande när Zington satsar stort på Adobe. AEM’s flexibilitet och användarvänlighet, särskilt inom innehållshantering och digitala tillgångar, ger fantastiska möjligheter att leverera värde direkt till våra kunder – och det är precis där jag vill bidra ännu mer!