E-handelns resa: historik, utmaningar och framtidens möjligheter
Nog tycker vi ändå att det känns helt naturligt att handla på nätet idag. Vi planerar semestrarna, bokar bord och fyller matkassen med ett par klick. Men faktum är att e-handeln fortfarande lider av barnsjukdomar, och de som löser problemen först kommer vinna i längden.
E-handeln överlevde IT-bubblan
Den tredje april 1995 såldes den allra första varan av nätjätten Amazon. På kvittot fanns boken Fluid Concepts and Creative Analogies som handlar om att försöka förstå hur hjärnan löser problem och att skapa dataprogram som efterliknar just de mekanismerna. Boken är symboliskt för vår nyfikenhet kring mänskligt beteende, våra vanor och hur vi som människor fungerar.
E-handelns resa genom tiderna
Lite drygt tjugotvå år har gått sen det där bokköpet och e-handeln har överlevt en briserande IT-bubbla, otåliga riskkapitalister och förändringens snålblåst. Idag köper vi allt från färskost och flygresor, till studentlitteratur och sommarbostäder. Att botanisera bland digitala marknadsstånd med Swish, Mobilt BankID eller PayPal känns precis lika normalt. Branschen växer stadigt och de flesta näthandlare är numera lika bekanta som butiken på nere på hörnan. Men det är faktiskt bara början.
Precis som för de analoga handlarna så kan det ta tid innan förändring och förbättring kommer. Självplock på Systembolaget eller självscanning på stormarknaden tog decennier, och att tro att det skulle vara annorlunda på nätet är en gnutta naivt. Men löser vi problemen kommer tillväxten öka markant, för den e-handel vi ser nu är inget mot den vi kommer se i morgon.
För e-handelns utveckling har gått i ett rasande tempo och längs vägen har det uppstått problem som aldrig fått några lösningar. Ett av problemen är hur det går till när du får hem dina varor och hur logistiken kring leveransen fungerar. Tanken att behöva kila ner till postkontoret ett par portar bort för att hämta ett paket är inte särskilt jobbig, men skulle du av en händelse bo utanför innerstadstullarna blir det en större fråga. Det gäller såväl öppettider och returnering av varor som att i rusningstid hinna hem till den veckovisa leveransen av matkassen.
Dagens system tar inte hänsyn till konsumenternas behov och rutiner. Det borde heller inte vara särskilt komplicerat att se till att två varor du beställt på nätet kommer hem till dig på samma gång och när du själv vill.
Varumärkets betydelse i den sista kontaktytan
– Det finns företag som redan jobbar på ett klokt sätt med sin logistik idag, men många kommer få problem i morgon. Vi får inte glömma att det varumärke som äger den sista kontaktytan med kunden också äger kundrelationen. Spurtsträckan till dörren är unik på det sättet, säger Anders Söderman, ansvarig för affärsområdet Digitala affärer på Zington.
Att tillhandahålla den här typen av tjänster skulle låta ett företag knyta starkare band till sina konsumenter, deras vardag och deras rutiner. Med bättre förståelse kan sen mer skräddarsydda lösningar bli möjliga och nya, mer precisa affärsmöjligheter skapas.
Att en så grundläggande del som hemleveransen fortfarande har stora besvär gör det intressant att se över e-handelns problematik i sin helhet. För även om vi som konsumenter inte tror oss sakna något, så betyder det inte alls att vi har rätt. Den där boken som köptes på Amazon 1995 är visst lika aktuell idag som då.
Zington har satt samman en projektgrupp med målet att fördjupa förståelsen för hur digitalisering och e-handel kommer att förändra vår värld. Vi ser med glädje fram emot den resa vi bara sett början på och känner oss redo att hjälpa våra kunder att hitta sin väg framåt i dessa spännande tider. Vi ser fram emot en spännande höst full av möjligheter!