Därför ska ditt designteam ta in en UX-writer
UX-writing är ett relativt nytt begrepp som (kort och gott) handlar om att designa med ord, med användaren i fokus. Vi stöter på UX-writing varje dag, i många olika typer av tjänster. Det är ett område som inte bara är relativt nytt, utan även otroligt viktigt och kommer bli ännu viktigare i framtiden.
Det är UX Writern som med hjälp av sitt absolut främsta verktyg, microcopy, kan få en tjänst att gå från oanvändbar – till användarsuccé.
UX Writern – en viktig del av designteamet
Kraven på digitala gränssnitt blir allt högre. Våra slutanvändare förväntar sig idag att tjänsterna ska vara designade på ett tilltalande sätt, ha ett öppet, trevligt tonfall, gå lätt och snabbt att använda och fungera optimalt – helst också på en smartphone. Språket har dessutom blivit mer intimt. Vi bär ju våra telefoner med oss i fickan och är lättare än någonsin att nå, även när vi är som mest privata. Därför kommer tjänster som är krångliga att förstå, eller svåra att hitta i, helt enkelt inte att flyga på marknaden hur bra erbjudandet än är eller hur ”snygg” designen än är. Det är här UX-writern kommer in i bilden.
Från Microcopy till övergripande strategier
UX Writern är utbildad i Design Thinking och expert på så kallad microcopy. Korta, enkla ord och meningar med fokus på att guida och hjälpsamt vägleda användaren genom olika tjänster fram mot ett önskat resultat. Ordbilder vi kan scanna som en del av den visuella designen snarare än text som måste läsas.
Utan bra och stödjande hjälptext, eller microcopy, blir de flesta gränssnitt oanvändbara. Även om det kanske går att hitta rätt med hjälp av symboler behöver användaren tänka efter istället för att kunna navigera snabbt och intuitivt med hjälp av stödjande ord. Det gör upplevelsen långsam och användaren missnöjd. I värsta fall ger användaren upp och lämnar, utan att ha kommit till avslut.
UX-writern har koll på hela designprocessen
Men hur svårt kan det vara, tänker du nu. Behöver vi verkligen en specialist för att placera ut stödord? Det är väl bara att skriva? Absolut. Men att skriva för tekniska gränssnitt med lyckat resultat kräver utbildning i UX Design, kunskap om användbarhet, interaktionsdesign, research och datadriven utveckling. En kunnig UX Writer hjälper dig datadrivet att förbättra användarvänlighet, konvertering och kundnöjdhet i dina tjänster. Hen kan dessutom UX-design-processen, är hemma i de termer och verktyg som används och kan ta plats bland andra designers, utvecklare och researchers i UX-teamet.
UX Writern kan också hjälpa till med övergripande strategier för din tjänsts innehåll, “röst” och tonalitet, i dina användarflöden och på alla dina plattformar, eller strukturera större textmängder på exempelvis en FAQ-sajt, eller GDPR-sajt.
Ta in writing-kompetens redan från början
Ett vanligt misstag andra gör och som du inte bör upprepa, är att börja leta efter en UX Writer när den visuella designen redan är klar och teamet plötsligt kommer på att det behövs hjälptext, eller att tjänsten behöver något slags innehållsstrategi. Du tjänar tid och pengar på att anlita en UX Writer redan från början när du designar en ny tjänst eller uppdaterar designen för en redan existerande service – för när alla komponenter finns med från start går utvecklingen fram mot release av en MVP (minimum viable product) snabbare, processen blir effektivare och du slipper omgörningar på grund av att mer innehåll måste in i designen.
UX Writern arbetar både med hjälptext i UI (användargränssnittet) och med korta meddelanden som till exempel push-notiser och felmeddelanden, men är förstås också specialist på att arbeta fram längre, informativa texter som är lätta att förstå.
Att använda rätt ord – baserade på användarens behov
Att skriva enkelt, begripligt och kortfattat är bland det svåraste som finns. Det tar tid att hitta rätt ord och rätt tonfall. Det beror bland annat på att vi bär med oss en massa språkliga filter, som färgas av våra idéer och uppfattningar om saker och ting, samt av den sociala kontext vi lever i. Beroende på vem den tänkta användaren är kan till exempel uttryck som känns självklara för vissa, bli helt obegripliga för andra. En del sätt att använda språket på kan kännas exkluderande, eller till och med uppfattas som stötande. En tjänst som innehåller många komplicerade ord eller kräver att användaren ska ta sig igenom stora textmängder utan att presentera några lätthanterbara alternativ, kan kännas helt otillgänglig för den som har en funktionsvariation, eller bara har grundläggande kunskaper i Svenska.
Det är därför du behöver en UX Writer som är utbildad UX Designer och tränad på att researcha fram optimal microcopy med fokus på tillgänglighet, inkludering, användbarhet och målgruppernas behov. Inte en Copywriter som skriver för att sälja, eller en Journalist som är inställd på att rapportera.
Några typer av microcopy en UX-writer jobbar med:
- Knappar
- Formulär
- CTA (call-to-action)
- Länkar
- Flöden
- Navigation
- Notiser
- Funktionsguider
- Steg-för-steg och andra instruktioner
- Tool-tips
- Programmeddelanden – felmeddelanden, bekräftelsemeddelanden, etc.