Att jobba som testledare
Som testledare är det huvudsakliga ansvaret att leda och koordinera testprocessen för en produkt eller ett system, från planering till genomförande och rapportering av resultat. Några vanliga uppgifter som en testledare utför inkluderar att skapa och genomföra en testplan, koordinera testaktiviteter, identifiera testfall, hantera testdata och rapportera testresultat. Utöver dessa ansvarsområden behöver en testledare också ha god kommunikationsförmåga, ledarskapskompetenser, teknisk kunskap och en förmåga att arbeta i team.
Är du nyfiken på vad rollen som testledare innebär? Här berättar vår kollega Magnus Elmgren, som jobbat med testledning sedan 2011, mer om rollen.
Vad är det bästa med att jobba som testledare?
Det jag älskar med mitt jobb är att jag får arbeta med människor, och fungera som en länk mellan IT- och affärssidan av projekt. Jag hjälper sedan till att tolka infon från de olika sidorna och formulerar hur kraven ska testas. Jag hjälper till med testprocessen genom att se till att allt görs på rätt sätt.
Hur ser en vanlig vecka ut som testledare?
Jag deltar i relevanta möten för planering och status, resten av tiden jobbar jag med att synka och stötta testare. Testarna ska sedan utföra de tester som krävs för att kunna godkänna den lösning som har tagits fram. För lite mer juniora testare har jag ett ansvar att utbilda dem så att de känner sig säkra och kan göra ett bra jobb.
Vad krävs för att jobba som testledare?
Det finns många färdigheter och certifieringar som kan hjälpa dig att bli testledare men man lär sig mest av att utföra det i praktiken! Det är bra att vara analytisk, noggrann och kommunikativ. Man har många bollar i luften och är samtidigt spindeln i nätet för planerade releaser. God kommunikationsförmåga och ett bra förhållningssätt till människor kommer göra jobbet lättare och roligare.
Vilka tips vill du ge till en person som vill jobba med testledning?
- Utbilda dig så att du får känna på området och de olika metoderna som går att arbeta på.
- Gör dina nya kunskaper till dina egna! När du lär dig hur saker och ting fungerar i verkligheten (i stället för att bara läsa om dem) är de lättare att tillämpa på dina egna erfarenheter.
- Ge dig in i den roliga och spännande test-världen! Ingen dag är den andra lik och du kommer att få uppleva stor variation i ditt jobb.
Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut för rollen som testledare?
Rollen som testledare kan bli vad du vill göra den till! Du kan vara testledare för återkommande förvaltningsreleaser, teknisk testledare, leda mindre initiativ eller större program, djupdyka i detaljer eller ha ett mer övergripande perspektiv. Rollen kan också leda till andra uppdrag som projektledare eller Scrum Master. Med andra ord är utvecklingsmöjligheterna många och breda!
Vem passar att jobba som testledare?
För att jobba som Testledare behöver man vara intresserad av projektledning, ha förmågan att hantera flera uppgifter samtidigt, vara stresstålig, noggrann och ha god kommunikationsförmåga. Det är också viktigt att ha en teknisk förståelse för utvecklingsprocessen och förmågan att kombinera detta med ett människocentrerat perspektiv.
När har du särskilt roligt på jobbet?
När det händer mycket och när jag blir utmanad. Det är också roligt när alla resurser och förberedelser är klara och vi kör tillsammans som ett team med mig vid rodret. När jag har många bollar i luften och utmanas med nya problem och situationer som måste lösas. Det är extra kul när alla resurser och förberedelser inför testprocessen är klara och vi arbetar mot det gemensamma målet som ett team, där jag får vara vid rodret. Då känner jag en stolthet över arbetet och bidraget till produktens eller systemets kvalitet och framgång.
Hur ser du på framtiden för rollen som testledare?
Testledarens roll förändras hela tiden och man kan jämföra rollen med projektledare eller Scrum Master. Det som är viktigt och utmärkande för rollen som fortsatt kommer att behövas är att man kar kvalitetsperspektivet och ser till att saker testas och dokumenteras ordentligt för kvalitetssäkring nu och i framtiden.