Hoppa till innehåll
Utveckling

5 tips för att hålla dina utvecklarkunskaper uppdaterade

”Saker går snabbt i utvecklingsvärlden. Om man inte ser till att hålla sig ständigt uppdaterad är risken stor att halka efter.” Vi får ständigt höra det här som utvecklare. Det är sant - men är det verkligen så illa?

En man som tittar på en stor skärm med datakod.

Många utvecklare lider av ”fear of missing out” - en företeelse som är särskilt vanlig för utvecklare i början av sin karriär. Det leder ofta till oro och stress att lära sig mycket på väldigt kort tid och att inte få jobba med ”det senaste”. Att hitta en strategi som minskar den personliga stressen och känslan av att ligga efter, samtidigt som du håller dig uppdaterad med färska kunskaper och bibehåller din attraktivitet på arbetsmarknaden, genom att utvecklas på andra plan är därför viktigt. 

I denna artikel ger jag, Oskar Lind, mina bästa råd till dig som antingen är nybliven utvecklare eller har några års erfarenhet. Artikeln kan även lämpa sig till arbetsgivare som vill förbättra sin kompetensutveckling av medarbetare. 

Tips 1: Låt andra göra jobbet 

En fråga jag alltid ställer på intervjuer är: Hur gör du för att hålla dig uppdaterad? Många svarar att de hittar artiklar på Medium, läser på Stackoverflow, Quora, Reddit eller googlar på ett specifikt problem som de har för stunden. En taktik som kan fungera mycket bra i ett kort perspektiv.  

På längre sikt kan det vara en bättre strategi att välja ut 5 till 10 källor och hålla sig till dessa över en längre period. Varför? På så sätt tvingas du bredda ditt perspektiv och läsa om saker du inte skulle hittat annars. Det finns många välgjorda nyhetsbrev och sajter men även kompetenta specifika individer som du kan ta rygg på.  

Ägna ett par dagar om året åt att göra research och hitta nya källor. Lägg upp sajterna som bokmärken som öppnas automatiskt med browsern, skriv upp dig på ett tiotal nyhetsbrev, välj ut 3 podcasts och välj några enstaka individer att följa på Twitter. Låt sedan dem göra jobbet och luta dig tillbaka. Var noga med att avfölja de som inte håller måttet så du inte dränks i saker som inte är relevanta. 

Tips 2: Gå inte på alla teknikkonferenser 

De flesta jag arbetar med har svårt att ens hinna iväg på en konferens per år. På dessa konferenser hinns det med minst 10 föreläsningar om saker som är relevanta för dig. Men kommer du hinna jobba med var och en av dessa lärdomar och praktisera dem i ditt nästa projekt? Nej! 

Välj noggrant ut en eller två konferenser per år och ägna tiden mellan att testa det du lärt dig i praktiken. Du kommer ha med dig tillräckligt därifrån för att hålla dig sysselsatt tills det är dags för nästa omgång.  Har du tid över? Gå på ett antal utvalda meetups med smalare inriktning där du bor för att knyta lokala kontakter.  

Tips 3: Ägna dig åt hobbyprojekt 

Hobbyprojekt är ett utmärkt sätt att undersöka en ny plattform, ett bibliotek eller en produkt i din egen takt. Att undersöka och vara nyfiken är en bra egenskap att ha med sig och även om projektet aldrig blir klart har du lärt dig något på vägen. Har du tur kan du ta med dig kunskapen direkt in på arbetet nästa dag.  

Men – om du ser en artikel som säger att det enda sättet att lyckas som utvecklare är att arbeta kvällar och helger, koda på fritiden och aldrig missa ett tillfälle till kompetenshöjning bör du ta det med en nypa salt. Att kunna leverera på dina mål över längre sikt kräver att du håller ihop och har tid för återhämtning. Att kunna leverera på utsatt tid är en egenskap som är minst lika viktig som någon annan teknikkunskap. 

Tips 4: Se bortom kodraderna 

För de flesta innebär arbetet som utvecklare en salig blandning av äldre system, integrationer, uppgraderingar, nya kodspråk och proof-of-concepts, baserat på ny teknik. Att vara mitt i en sådan blandning kan vara frustrerande. Det är lätt att få en känsla av att halka efter och att kunskaperna inte upplevs vara relevanta på arbetsmarknaden. Innan du bestämmer dig för att byta jobb – lyft blicken och försök att se vilka andra värden uppdraget tillför. Får du arbeta med avancerad problemlösning? Testautomatisering? Parprogrammering? Kanske väger det andra över. Se även punkt #5 nedan. 

Tips 5: Ta initiativ till förändring 

De flesta beställare och kunder bryr sig inte om huruvida ett system är byggt i moderna tekniker eller inte. De vill bara att det ska ”funka”. Att koppla modernisering till affärsnytta kan vara en utmaning. När andra utvecklare lämnar för att de tycker att de jobbar med ”för gamla system” – fråga dem om de själva försökt ta initiativ till förändring. Är svaret ”ja” – prata med motparten och fråga vad som står i vägen. Ofta är ”mer framtidssäkert” ett bättre argument än ”senaste tekniken”. Har du tur kan du vara personen som hittar nyckeln till att förbättra situationen. Den möjligheten är det inte många som får och det kommer definitivt slå högre i ditt CV än att ha bidragit med 1000 rader extra kod. Som en bonus får du chansen att välja nästa teknikstack och därmed sådant du själv är nyfiken på. 

Sammanfattningsvis 

  • Se din kompetensutveckling från ett längre perspektiv. Sätt upp en långsiktig plan och följ den. 
  • Ingen kan hänga med på allt, men se till att du använder din tid att lära dig rätt saker. 
  • Var inte rädd för att du håller på med ”fel saker” under en period. Det tar bara energi. Du lär dig problemlösning och systemtänk, samtidigt som du lär dig kodspråket. 
  • Läs på om utvecklingsmetodik och andra kringliggande områden parallellt. Att satsa medvetet på bredd kommer att ge utväxling längre fram. 

Våra karriärmöjligheter

Är du nyfiken på hur det är att jobba med utveckling på Zington? Välkommen att kontakta mig!

Oskar Lind

Oskar Lind

Affärsansvarig Utveckling

Relaterat innehåll

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev och ta del av eventinbjudningar, nyheter och insikter om den senaste tekniken och trenderna på marknaden.

Tack & kul att du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev!